De weg naar je technische carrière

Leer meer over technisch duiken en probeer het uit.

Nu bij Luckydivers

Technical Diving

Technisch duiken

Technisch (tec) duiken betekent dat je verder over de grenzen van recreatief duiken heen gaat. Maar tecduikers zullen je vertellen dat het allemaal gaat om de uitdagingen en het avontuur om plekken te ontdekken waar anderen nog nooit zijn geweest. Tecduiken is niet voor iedereen geschikt. Het is echter voor ervaren duikers die over hun grenzen heen willen gaan en die bereid zijn de bijbehorende risico's, training, investering en inzet te aanvaarden een aantrekkelijke optie. Als jij jezelf hierin herkent, dan zijn de PADI TecRec-cursussen voor jou je toegangsbewijs voor extreme avonturen.

Wat is technisch duiken?

Technisch duiken betekent dat je over de grenzen van recreatief duiken heen gaat en dat houdt een of meer van het volgende in:

  • Dieper duiken dan 40 meter/130 voet
  • Vereiste decompressiestop
  • Duiken in een overdekte ruimte op meer dan 40 meter/130 voet van de oppervlakte
  • Toenemende decompressie en/of het gebruik van meerdere gasmengsels tijdens de duik
  • Gebruik van uitgebreide duikuitrusting en technieken

Bij technisch duiken is het in geval van nood vaak niet mogelijk om direct naar de oppervlakte terug te keren. Tecduikers moeten daarom beschikken over uitgebreide procedures, uitrusting en training om met de extra risico's en mogelijke gevaren om te kunnen gaan. Hoewel tecduiken gebaseerd is op uitgebreide open-circuit duiktechnieken, heeft het door de ontwikkeling, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van closed circuit rebreathers (CCR's) een vlucht genomen. CCR's hebben talrijke voordelen en geven tec-duikers aanzienlijk meer tijd om onderwater door te brengen.

Het verschil dat PADI TecRec maakt

PADI TecRec-cursussen zijn in de tecduikwereld van hoog aanzien. Dit komt door de strakke maar logische cursusopbouw en het ondersteunende PADI-lesmateriaal. TecRec-cursussen zijn educatief sterk en de cursussen lopen naadloos in elkaar over. Met de cursussen kun je opgeleid worden van nieuwe tecduiker tot aan gebrevetteerde tec-duiker die de uiterste grenzen van het sportduiken leert kennen. Elk cursusniveau laat je kennis maken met nieuwe uitrustingstukken en procedures waarmee je jouw duikgrenzen kunt verleggen.

Technische duikcursussen

Tec Flowchart 06Mar2012 Discover Tec Tec 40 Tec 45 Tec 50 Tec Trimix 65 Tec Trimix Diver Master Scuba Diver Trainer Tec Gas Blender Tec CCR Refresher Discover Rebreather Tec CCR Qualifier Advanced Rebreather Diver Tec Deep Instructor Open Water Scuba Instructor Tec Gas Blender Instructor Rebreather Refresher Rebreather Qualifier Rebreather Diver Tec 100 CCR Tec Instructor Tec Trimix Instructor Tec 60 CCR Tec 40 CCR Tec Sidemount Tec Sidemount Instructor Image Map